Bert Natter- Ze zullen denken dat we engelen zijn

Recensie


Titel: Ze zullen denken dat we engelen zijn.
Auteur: Bart Natter
Genre: Roman
Uitgeverij: Thomas Rap
Pagina's: 302 bladzijdes


Gelezen voor Mieke's Leesclub (NCRV), waarvoor dank.


*****Prachtige taal, mooie beeldende zinnen.  Het is een juweeltje. Annette Overvoorde, Birdy's Boeken*****







Beste lezers,


Via Mieke's Leesclub mocht ik dit mooie boek lezen: "Ze zullen denken dat we engelen zijn". De buitenkant was even wennen. Was het misschien een saai literatuurboek? Absoluut niet het geval. Het was echt prachtig en een cadeautje om te lezen. Kijk je mee?  

De auteur

Bert Natter (1968) is geboren en getogen in Baarn. In 1990 ging hij als redacteur werken bij Uitgeverij Kwadraat te Utrecht. In 1995 werd hij uitgever bij Uitgeverij De Prom/De Fontein. Hij werkte met Ronald Giphart aan diverse boeken. In 2008 werd zijn eerste roman bekroond met de Selexyz Literatuur prijs. In 2015 verschenen er 2 romans. "Goldberg:  belandde op de shortlist van de ECI Literatuurprijs.

Het verhaal over Alfred & Prunella, rampspoed & liefde

In een dorp ergens in Nederland loopt Alfred over een groot plein. Het kan zomaar de laatste zonnige dag zijn, dus hij kiest een plekje op het terras. Gezien het nogal druk is komt er een dame naast hem zitten. Ze ziet er leuk uit. Nog voordat er een praatje kan volgen, breekt er grote paniek uit. Een grote bus rijdt in snelle vaart over het plein en ramt een gevel. Het neemt alles mee in zijn vaart en dit geeft een enorme knal. Daarna volgt er een ander busje en al snel volgen er schoten. Alfred en Prunella duiken onder de tafel en houden elkaar vast. De kogels vliegen in het rond. Dan een explosie, stilte en veel stof. Paniek breekt uit. Ze wachten beide op wat er komen zal, zelfs op de dood. Hebben ze het gered?


De dood achtervolgt me, maar moet me niet.


Mooie beeldende zinnen sieren het boek

De cover is heel apart, de titel is nogal lang. Het oogt als een bijzonder boek. De auteur ken ik nog  niet. In de ik-stijl lezen we over hoofdpersoon Alfred. Hij komt in een zeer benarde situatie terecht. Als een groot wonder, loopt het goed met hem af. Althans, zo lijkt het. Tevens ontmoet hij de mooie Prunella. Ook zij is erg geschrokken van het drama. Door dit gebeuren raken zij verbonden. In mooie beeldende teksten, wordt er een duidelijk verhaal uiteengezet, over rampspoed & liefde, verdriet en tegenslag. 

Er moet eerst iets plaatsvinden om ons te laten kijken in plaats van zien en  ook om ons te laten beseffen hoe bijzonder een dag is waarop niks bijzonders gebeurt

Een overweldigende roman

Bert Natter heeft mij overweldigd met deze roman. Vanaf het eerste blad zit je gelijk in het verhaal. De zinnen zijn zo prachtig weergegeven. De schrijfstijl is heel prettig. Met ook een zeer actueel thema, de aanslag, wat levensecht voorbij komt. Maar wat het boek zeker niet te serieus maakt. Hij neemt de lezer mee in verschillende baden. Het bad van de liefde, een bad van rampspoed en tragiek. En tenslotte en bad van de vertwijfeling. Wie moet hij volgen? Wat gaat hij doen? Dit alles heeft te maken met het verleden van Alfred.

De schrijfstijl deed mij erg denken aan de boeken van Tatiana de Rosnay ( Die laatste zomer) en tevens Olivier Bourdeaut (Wachten op Bojangles) schoot door mijn hoofd. Deze zijn prachtig, qua schrijfstijl en tragiek. Hebben ook een serieuze ondertoon. En die vertwijfeling: iets willen en toch ook weer niet. Met diepe achterliggende redenen.

Ontzettend genoten, de vleug humor en dosis emotie maakte het boek compleet. Met een traan sloeg ik het dicht. Bert Natter heeft er nu zeker een fan bij gekregen,

Waardering

Dit mooie Alfred-verhaal krijgt 5 dikke Birdy-sterren.


Supermooie leeservaring.
Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken








Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie