Melissa Skaye- Verminkte Toekomst

Recensie


Titel: Verminkte Toekomst
Auteur: Melissa Skaye
Uitgeverij: Letterrijn
Genre: Thriller
Uitgave: 2 november 2017
Pagina's: 300 bladzijde

Gelezen als proeflezer, waarvoor dank aan Uitgeverij Letterrijn.




 "De verhaallijn vanuit het slachtoffer is levensecht 
en gruwelijk tegelijk. Het verhaal komt als een film aan je voorbij. 
En dat is een talent, om het zo te schrijven" 
Annette Leest Birdy's Boeken.









Beste lezers,

Als proeflezer had ik de eer om dit boek van Melissa Skaye te mogen lezen. De auteur was mij toen niet bekend (nu wel, want daarna las ik In onschuld.), en het boek had nog geen titel, enkel een nummer..VT4. Hoe mysterieus klinkt dat. En dat is nu net hoe dit boek in elkaar steekt: het is spannend en mysterieus. Je moet er maar op komen om zo'n verhaal te gaan schrijven. En Melissa Skaye kan dit heel goed, dat blijkt!

Melissa Skaye (1972) heeft een bijzondere schrijfstijl. Ze schreef eerder de  fantasyreeks Jeremy Jago en In onschuld, een spannende stand-alone-thriller. Een van haar favoriete films is The Green Mile. De suspence & psychologische spanning uit deze film is een beetje te proeven in VT4. Verminkte Toekomst speelt zich opnieuw af in de woonplaats van Melissa en is het vierde deel in de VT-reeks. In deze nieuwe thriller geeft ze de hoofdrollen opnieuw aan Sanne Philips en Luca Borra. 

Het verhaal:


In Verminkte Toekomst wordt het Sanne Philips persoonlijk heel lastig gemaakt. Sanne en Luca beide rechercheurs en werkzaam bij de politie Hoorn (West-Friesland), hebben al veel succesvolle opgeloste zaken achter zich. Zij krijgen nu te maken met 2 bijzondere zaken. Er komt een melding over een mogelijke kindermishandeling en daarnaast is er een vrouw vermist. Het vraagt al gelijk alle aandacht. 

{ "Doodgaan is al heel bitter. Maar het idee om dood te gaan zonder geleefd te hebben, is niet te verdragen". Erich Fromm.} 

Als Sanne in deze drukke periode een envelop ontvangt met een kettinkje die van haar moeder was, gaat ze zelf even terug in de tijd. Vierentwintig jaar geleden om precies te zijn. Ze is nog heel erg jong als haar moeder zomaar verdwijnt. Helemaal spoorloos. Sanne is dan nog maar 10 jaar. Sanne mag dan bij haar grootouders gaan wonen. En kiest er later voor om rechercheur te worden. Ze raakt geïntrigeerd door vermissingen en het speurwerk. Terug uit haar gedachtes ..is ze toch flink geschrokken van de envelop. Is het toeval? of iets anders? Ze maakt kennis met paragnost Will de Jager. Door hem duikt ze in het verleden en daarbij ontdekt ze dat er meer jonge vrouwen zijn verdwenen. Het onderzoek dat volgt, levert in eerste instantie meer vragen dan antwoorden. Het verloopt moeizaam. Ze blijft zich afvragen: Leeft haar moeder nog? Dat is toch niet mogelijk? Waar is ze dan al die jaren geweest? Wie heeft de ketting verstuurd? Sanne zet haar zoektocht door en wordt daarbij geholpen door haar collega Luca Borra en paragnost Will. 

Hoe loopt het af..heeft het een happy end? Je leest het in verminkte Toekomst.

{ "Mensen denken altijd veel te laat terug aan die ene dag dat alles fout ging, besefte ze. De dag waarop je een verkeerde keuze maakte. Dat je zou wensen even terug in de tijd te kunnen en wel de juiste beslissing te nemen'].

De elementen:

De cover ziet er bijzonder uit. Wat triest en somber. Het past echt bij uitgeverij Letterrijn, qua stijl. Als ik goed kijk zie ik prikkeldraad en vogels die liever ergens voor wegvliegen. Waarom is dat? Het concept is zeer origineel en soms wat hard en gruwelijk. De titel is een korte weergave van de inhoud. Hoe kan een toekomst verminkt raken, zou je zeggen?. Na dit krachtige verhaal wordt dit helemaal duidelijk. De karakters worden goed neergezet, zijn helder en hebben een duidelijke achtergrond, geen losse eindjes. Qua verhaallijn leest het verhaal zeer vlot weg, neemt het verhaal je helemaal mee in de flow, zodat je het boek moeilijk kan wegleggen. Het is geloofwaardig maar soms erg heftig: een relaas met een rauw randje. En gaat qua thema o.a. over kindermishandeling en vrijheidsberoving. Het zijn originele onderwerpen die soms zelfs terugkomen in de media. Melissa Skaye kijkt veel naar crimeseries wat haar inspireert tot de items uit de boeken. 

Leeservaring:

Verminkte Toekomst is het 4e boek in een reeks van Melissa Skaye met Sanne Philips in de hoofdrol. De eerdere delen heb ik niet gelezen, dus mijn interesse was groot. Het is een indrukwekkend boek, in 2 verhaallijnen: Vanuit Sanne en vanuit een slachtoffer perspectief. Daarnaast neemt personage Will de jager ook een gedeelte voor zijn rekening. Hij is paragnost en Sanne wil eerst niets van hem weten. Ook al zijn de eerdere delen niet gelezen, is het toch goed te volgen, qua personages. Ze zijn duidelijk en helder omschreven. De verhaallijn vanuit het slachtoffer is indrukwekkend, levensecht en gruwelijk tegelijk. Het verhaal komt als een film aan je voorbij. En dat is een talent, om het zo te kunnen schrijven. 

Het verhaal leest vlot weg en grijpt je op sommige momenten echt bij de nek.  Dan op het moment als de spanning zo hoog is, dat je het boek niet meer kunt wegleggen.. en je denkt dan ongeveer wel te weten hoe het afloopt, dan volgt er nog een heel verrassend stukje. Je kan dit een saai momentje noemen, maar de auteur weet hiermee gewoon een adempauze in te lassen.. houdt hiermee de spanning hoog vast. .tot een ware climax...en een prachtig einde. Waarbij de verhaallijnen als een complexe puzzel in elkaar passen. En je het boek met een zucht en een traan neerlegt.

Verminkte Toekomst is een ijzersterke psychologische thriller..een krachtig stukje werk en zeker niet geschikt voor watjes. 

Waardering:

Ik geef het 5 dikke Birdy-sterren, vanwege de ijzersterke rollercoaster waar je instapt, als je aan dit boek begint. En je staat te shaken als je hier weer uit komt. 

Chapeau!

** Het is niet toegestaan enig stuk, regels, opmaak of anders over te nemen uit deze recensie, zonder toestemming.
Bedankt!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie